Welkom op de site van GRIS Lubbeek!

Hier kan je alle informatie over de GRIS - Gemeentelijke Raad voor Internationale Samenwerking - terugvinden. Aarzel niet om er eens door te bladeren, het hoofdmenu zal je wegwijs maken. Aarzel evenmin om ons te contacteren met vragen of suggesties.
Bekijk hier al een beknopt overzicht!

 
Veel surfgenot.

The Global Goals Logo
 
Op 25 september 2015 hebben 193 wereldleiders zich verbonden aan 17 globale doelstellingen om 3 bijzonder belangrijke zaken te bereiken tussen nu en het jaar 2030. Een einde maken aan extreme armoede. Ongelijkheid en onrecht bestrijden. Het probleem van klimaatverandering oplossen. De globale doelstellingen voor duurzame ontwikkeling zouden dit alles kunnen waarmaken.
In alle landen. Voor alle mensen.
 Dit introductiefilmpje, gemaakt door de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) toont duidelijk waar het om gaat, en hoe de gemeente hierop kan inspelen. Een aantal van deze doelstelling zijn trouwens al gestart. 

Ben je ook benieuwd naar wat indrukwekkende cijfers over onze klimaattoekomst? Klik hier!


Afbeeldingsresultaat voor sdg afbeeldingBurgemeesters leggen het uit! , een video van VVSG (Vereniging Van Steden en Gemeenten) over de SDG's!


Nieuws van de GRIS-leden:​​​


Week van de Duurzame Gemeentes 2022:

Lubbeek schrijft zich in in ‘de Week van de Duurzame Gemeentes 2022’, zoals het VVSG het voorstelt. Het thema dit jaar is ‘Laat niemand achter’. Zie daarvoor de website van VVSG/internationaal Lokale helden voor inclusie en gelijkheid tijdens de Week van de Duurzame Gemeente (vvsg.be).

Op vrijdag 23 september 2022 huldigt de gemeente Lubbeek een aantal lokale verdienstelijke inwoners/organisaties op het gebied van inclusie en gelijkheid. Via allerlei kanalen en publicaties zullen de inwoner/verenigingen van Lubbeek gevraagd worden om hiervoor kandidaten aan te brengen.
ok de GRIS mag een aantal kandidaten naar voor schuiven. Het college maakt de definitieve selectie!

Mits het thema van de GRIS internationale solidariteit is, is mondiale gelijkheid en inclusie permanent onze zorg. Toch zullen we een selectie moeten maken. Vindt u dat een of meerdere van onze projecten zich in het bijzonder verdienstelijk maakt op het gebied van gelijkheid en inclusie, lokaal en/of mondiaal? Laat ons dan via het contactformulier uw top 3 weten. Schrijf er ook uw motivatie bij aub. Of heeft u kandidaten hiervoor buiten de GRIS? Ook deze mag u ons doorsturen. We nemen uw keuzes mee naar het volgende overleg met de gemeente.


Algemene Ledenvergadering GRIS:

Verslag Algemene Ledenvergadering van 23 juni 2022
Volgende Algemene Ledenvergadering: donderdag 22 september 2022


Activiteiten van GRIS-leden:​ 'Lubbeek reisde solidair de wereld rond':

Deze tentoonstelling in de bibliotheek van Lubbeek van 22 januari tot 12 maart 2022 nam u mee op reis naar de partnerlanden van de Lubbeekse organisaties met projecten in het buitenland. Internationale Solidariteit wortelt immers altijd in lokaal engagement en activiteit. 

Op zaterdag 26 februari stelde Els Hertogen, directeur van 11.11.11 haar boek 'Van Liefdadig naar rechtvaardig' voor in de BIB. Klik hier voor een impressie!

Via de menuknop 'Voorstelling/subsidies' kan je per lidorganisatie zijn/haar tentoonstelling en de brochuretekst vinden!


Interessante activiteiten/nieuws buiten de GRIS:

'Ons mamadepot' in Lubbeek. Het is een 2de handswinkeltje waar je aan zeer democratische prijzen kinder- en jeudgkleding en andere spullen kan kopen. Het is begonnen vanuit Groen die acties wilde opzetten rond duurzaamheid en armoede.Zo is er een samenwerking ontstaan tussen verschillende betrokkenen/organisaties die mensen in armoede willen bereiken en tegelijk ook een steentje willen bijdragen aan een duurzamere samenleving. 

Welzijnszorg rolt het tweede deel uit van zijn lokale armoedebarometer. Hoe is het met de armoedesituatie in Lubbeek gesteld? 


Wat doet Amnesty? Waar staat ze voor? Hoe kan je meedoen? Lees het allemaal hier!
Benieuwd naar de volgende schrijfavond? Klik hier!
Zin om mee te schrijven met de Lubbeekse Amnestygroep? Stuur een mail naar: ailubbeek@gmail.com  

De Wereldblog bundelt bijdragen van mensen die in het buitenland verblijven (ontwikkelingswerkers, toeristen, lange termijntrekkers, kaders, academici, missionarissen,...). Zij bloggen over hun ervaringen, impressies, bedenkingen en avonturen.